Hoera, we hebben een nieuwe privacy wet!

Foto: UW Digital Collections (1956) Early women cheerleaders at UW Madison, USA. Gedownload en bewerkt door MijnDeugden.nl voor Vier je Succes op 07-07-2017.
Foto: UW Digital Collections (1956) Early women cheerleaders at UW Madison, USA. Gedownload en bewerkt door MijnDeugden.nl op 07-07-2017.

Baal je van die lawine aan mooie privacy verklaringen? Accepteer je de verklaringen zonder dat je ze gelezen hebt? Grijp de nieuwe privacy-wetgeving aan om je Zorgvuldig Mens in te zetten. MijnDeugden maakt er een feestje van!

Kleine leugen

Hoe vaak heb jij gelogen de afgelopen week? Of laat ik het anders zeggen: Hoe vaak ben jij zonder te lezen akkoord gegaan met opmerkingen als ‘Je hebt onze privacy-verklaring gelezen en gaat er mee akkoord’. Elke keer dat je dat doet lieg je. En met die leugen neem je je eigen online privacy niet serieus. Nou denk je vast, flauw hoor, dat is niet echt liegen, of hoog uit een klein leugentje. En misschien denk je zelfs: “Zeur niet zo Theunissen, alsof jij dat zelf nooit doet!”.

Bekentenis

Allemaal waar, ikzelf heb ook vaak genoeg dat vinkje gezet om maar door te kunnen op een app of website. En ik kom ook enorm in verleiding om de lawine aan emails over de nieuwe privacywet AVG/GDPR gewoon maar te negeren. Ik moet ook bekennen dat ik enorm baal van dit soort verklaringen. Dat we elkaar niet gewoon kunnen vertrouwen. Al die grote online bedrijven met bedenkelijke privacy reputatie (ik noem geen namen) die nu vertellen zo goed bezig te zijn. En de lichte paniek bij de kleine bedrijfjes om het allemaal volgens de wet geregeld te hebben terwijl daar de grote privacyschendingen niet vandaan kwamen. Niet leuk allemaal.

Omdenken

Ho, wacht, MijnDeugden.nl kijkt toch altijd positief naar de wereld?! Dat klopt zoals je in de titel van deze blog al ziet. Dus we gaan bij deze omdenken naar een positieve blik op de nieuwe privacy wet. Ik ga me voornemen het anders te doen!
Ik heb er vaker over geschreven: als je je gedrag wilt veranderen dan heb je twee dingen nodig: je overtuigingen en je actieplannen (lees bijvoorbeeld hier). In dit geval gaat het over de overtuiging dat het belangrijk is om je privacy te bewaken en over een actieplan dat je helpt dat voornemen uit te voeren.

Het je de overtuiging dat privacy belangrijk is? Zo niet, lees dan eens wat de Autoriteit persoonsgegevens daarover zegt of de Consumentenbond. Of lees de blog 10 argumenten waarom privacy belangrijk is van Gert Brouwer. Laat je overtuigen en neem je vage schuldgevoel en je privacy serieus.

Pak je privacy!

Je leest dit nog, dus waarschijnlijk heb je omgedacht en wil je meer op je online privacy gaan letten. Ik wil dat zeker en heb daarom drie voornemens gemaakt:

  • Ik lees elke keer als dat gevraagd wordt ook echt de algemene voorwaarden, privacy statements of cookie verklaringen.
  • Ik verander waar mogelijk de instellingen voor meer privacy.
  • Ik probeer alternatieven voor een app met slechte privacy voorwaarden.

Aan deze voornemens ga ik zeker werken. Maar er is meer nodig dan een goed voornemen. Want beginnen is een, je plan vol te houden is een ander ding. Volhouden is echt iets voor de deugdenrol Zorgvuldig Mens. Een Zorgvuldig Mens weet van aanpakken en werkt met veel aandacht en integriteit aan de opgepakte taken. Met bijpassende deugden als geduld, doorzetten, afmaken, eerlijkheid, verantwoordelijkheid. Geduld en doorzettingsvermogen om je voornemen ook echt uit te voeren. Eerlijk naar jezelf kunnen kijken en niet de schuld voor mislukken aan een ander geven. Echt de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag. Dus versterk je innerlijke Zorgvuldig Mens en pak je privacy!

MijnDeugden maakt een feestje van je privacy

Het toeval wil dat MijnDeugden.nl haar 1 jarig bestaan viert. Vorig jaar 2017 op 18 mei hebben we de huidige website gelanceerd. Daarom trakteren we je de komende tijd graag op smakelijke acties en feestelijke kadobonnen. Dus, hoppa, hier is een smakelijke actie:


Feest-actie
Een maand lang gratis extra email coaching bij je activiteiten op MijnDeugden.nl.

Neem contact op!

Foto: Theresa Thompson (2008) Birthday Cake, howtostartablogonline.net/birthday. Gedownload en bewerkt door MijnDeugden.nl op 18-05-2018. https://www.flickr.com/photos/theresasthompson/2311733808

Doe mee en maak het jezelf nog makkelijker bij het werken aan je Zorgvuldig Mens en andere deugdenrollen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is je in te schrijven. Je ontvangt dan de emails die horen bij deze actie. En oh ja, lees eerst even onze leesbare algemene voorwaarden en privacy verklaring 🙂

 

Nicolet Theunissen

Inloggen