Deugden

Wat zijn deugden?

Waar je deugden aan herkent? Aan meer positief gedrag in je dagelijkse leven! Bijvoorbeeld, door vaker goed gezelschap te zijn voor anderen. In de bres te springen voor die collega. Je fantastische plannen werkelijkheid te laten worden. Af te maken wat je begint. Jezelf op de voorgrond durven te zetten. Iemand vergeven die iets verkeerd deed. Kortom, dan beoefen je deugden die je aardiger, dapperder, enthousiaster, zorgvuldiger, evenwichtiger of dankbaarder maken. MijnDeugden.nl gebruikt de volgende definitie voor deugden:

  Deugden…

 1. Zijn positieve persoonlijke kwaliteiten, zoals integriteit, vriendelijkheid, moed en wijsheid.
 2. ‘Heb’ je niet maar ‘Doe’ je: als je je vrijwillig positief gedraagt worden deugden zichtbaar, ook als niemand kijkt.
 3. Zijn te leren: hoe vaker je aan positief gedrag doet, hoe makkelijker het gaat.
 4. Hebben elkaar nodig: balans tussen deugden zorgt voor balans in je gedrag.
 5. Vormen samen een moreel kompas: ze helpen je het ‘goede’ te doen bij de grote en kleine morele dilemma’s in het leven.
 6. Worden in praktijk gebracht in die omstandigheden en situaties waarin ze nodig zijn.
 7. Geven uitdrukking aan waarden die door elke samenleving worden gewenst.
 8. Laten mensen en samenlevingen floreren!

Het resultaat van deugden? Positief gedrag! Wil jij meer deugden en positief gedrag in je dagelijks leven? Maak dan gebruik van de leuke praktische modules van MijnDeugden.nl. Voor de prijs van twee koppen koffie kun je al aan de slag.

Meld je aan!

 

“Ik moet zeggen het was soms best confronterend. Nu was ik van te voren ook geen slecht mens, maar ik heb wel bepaalde nieuwe inzichten gekregen die ik positief heb benaderd. De wijze lessen van MijnDeugden.nl neem ik mee in de toekomst.” Nouveau Départ. Lees meer reacties…

De deugdenrollen

Mijndeugden heeft op basis van onderzoek de deugden gegroepeerd in zes deugdenrollen. Waarom deugdenrollen? Een deugdenrol is iets wat je doet. Het gaat om gedrag. Dus niet over wat je bent of over een bepaald soort mensen. Sterker nog, de zes rollen kunnen samenvallen in één persoon. Dat betekent dat je al deze deugdenrollen zelf kunt doen. Er zijn zes deugdenrollen: Aardig Mens, Dapper Mens, Enthousiast Mens, Zorgvuldig Mens, Evenwichtig Mens, en Dankbaar Mens. Hieronder worden ze voorgesteld.

Een Aardig Mens maakt het gezellig!
Zo’n mens kan zich goed verplaatsen in anderen en is daardoor gezellig en sympathiek. Deugden die een Aardig Mens veel beoefend zijn bijvoorbeeld: vriendelijkheid, empathie, en optimisme.

Aardig Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Dapper Mens komt voor je op!
Zo’n mens gedraagt zich moedig en veerkrachtig, niet alleen voor zichzelf maar ook ter bescherming van anderen. Deugden die een Dapper Mens toepast zijn bijvoorbeeld vastberadenheid, assertiviteit en zorgzaamheid.

Dapper Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Enthousiast Mens gaat er voor!
Zo’n mens zet zich met besmettelijk veel energie in voor duidelijke doelen. En die mogen groot zijn! Deugden die een Enthousiast Mens inzet zijn bijvoorbeeld daadkracht, creativiteit en passie.

Enthousiast Mens zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Zorgvuldig Mens weet van aanpakken!
Zo’n mens werkt met veel aandacht en integriteit aan de opgepakte taken. Deugden die een Zorgvuldig Mens beoefent zijn bijvoorbeeld geduld, doorzettingsvermogen en rechtvaardigheid

Zorgvuldig Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Evenwichtig Mens staat er gewoon!
Zo’n mens is zelfverzekerd, kent zichzelf en en respecteert ook anderen in hun eigenheid. Deugden die een Evenwichtig Mens toepast zijn bijvoorbeeld diplomatie, zelfverzekerdheid en tevredenheid.

Evenwichtig Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Een Dankbaar Mens bewondert het leven!
Zo’n mens ziet het grote geheel, is bescheiden over de eigen rol en voelt zich verbonden met de wereld. Deugden die een Dankbaar Mens doorleeft zijn bijvoorbeeld wijsheid, bescheidenheid en spiritualiteit.

Dankbaar Mens icoon zonder rand (2016), een van de deugdenrollen van Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Wil je een beter beeld krijgen van hoe deugdenrollen er in de in de praktijk uit kunnen zien? Ervaar dan hoe de deugdenrollen tot leven komen in een serie korte verhalen uit het leven van alle dag. Met herkenbare dilemma’s waarin positief gedrag een belangrijke rol speelt.

Verhalen die deugen

Alle deugden-rollen (2016), Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Wat kun je met de deugdenrollen?

TIP probeer stappenplan (2017), Mijndeugden.nl © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).
De deugdenrollen samen schetsen een ideaal. Wat voor jou persoonlijk ideaal is, bepaal je zelf. Het kan zijn dat sommige rollen je meer aanspreken dan anderen. Dat je het liefst vooral daar mee bezig gaat. Het kan ook zijn dat je één van de rollen helemaal niet ziet zitten. Misschien heb je zelfs negatieve ervaringen of associaties met die deugdenrol. We adviseren je toch naar alle zes te kijken. Kijk vooral naar het positieve gedrag dat bij elke rol hoort. Dat kun je doen door jezelf de spiegel voor te houden. Ga op zoek naar balans tussen de deugdenrollen. Werk je aan alle zes de deugdenrollen dan maak je jezelf een Mooier Mens!

Probeer het eens!

Waarom deugden?

We hadden de website natuurlijk ook MijnPositiefGedrag kunnen noemen. Toch kozen we daar niet voor. We kozen voor het woord deugden, een woord dat al eeuwenlang en wereldwijd in alle culturen wordt gebruikt. Het wordt gebruikt voor gedrag dat als moreel goed, positief en wenselijk wordt gezien.
Deugden is dus een heel oud en bekend woord. Het nadeel van een veel gebruikt woord is dat iedereen het anders uitlegt. Elke tijd, cultuur of levensbeschouwing geeft een iets andere invulling aan deugden. Er wordt gesproken over kerndeugden, spildeugden of kardinale deugden, de deugden ‘waar het om draait’. Iedereen vindt weer andere deugden de belangrijkste.

MijnDeugden.nl brengt alle ideeën samen in een totaalplaatje. Het is een plaatje dat vertelt welke deugden er allemaal zijn, niet wat ‘de beste’ deugden zijn. Een plaatje dat past bij de mensen van nu en ruimte geeft aan alle visies. Een plaatje dat je houvast geeft bij het werken aan je eigen positieve gedrag. Wil je meer weten over hoe dit plaatje is ontstaan, ga dan naar de pagina Wetenschappelijke basis.

 • Deel via

Inloggen